Backesgrumbeere – Oven jacket potatoes
Ein deftiges Ofengericht
Backesgrumbeere is a hearty Rhine-Hessian potato casserole with meat or ham. Grumbeere (ground pear) is a regional word for potato and Backes refers to the baker.
In Saarland, the dish is also known as Blechgrumbeere.
The municipality of Framersheim (Rhineland-Palatinate) is credited with the origin of the custom of eating Backesgrumbeere on Tuesday. According to their tradition, washing day used to be on Tuesdays, when the women would spend a day in the laundry room.
To still put a hearty meal on the table, the women took the dish they had prepared the night before to the local baker in a casserole dish. Then this 10 o’clock was done with the baking of the breads. So the women used the residual heat of the oven to finish cooking this casserole of potatoes, bacon, wine and sour cream in 2 to 3 hours.
Depending on the region, this dish is modified in the ingredients.
Ingredients & Shopping list
- 1 kg Kartoffeln
- 1 kg Schinkenfleisch oder leicht gesalzenes Eisbein
- 750 g durchwachsener Speck in dünne Scheiben geschnitten
- 2-3 Zwiebeln
- 250 g Schmand
- 250 ml saure Sahne
- 1 TL Zimt
- 1 EL Salz
- Pfeffer
Preparation
- Kartoffeln schälen und in grobe Würfel schneiden. Dabei Salzen und pfeffern.
- Das Fleisch ebenfalls grob würfeln.
- Eine Auflaufform oder einen feuerfesten Topf fetten und abwechselnd mit Fleisch und Kartoffeln schichten.
- Zwiebeln in Ringe schneiden und darüber geben.
- Einen Becher Wasser darüber gießen.
- Anschließend Zimt darüber geben die Mischung aus Schmand und Sauerrahm.
- Den Deckel auf die Form legen und in den Ofen stellen. Bei 175 Grad 2 Stunden backen. Nach 90 Minuten den Deckel abnehmen, damit der Auflauf schön braun wird.