Bismarck herring

Bismarck herring is a classic for the well-known fish rolls. The two sides of a herring are soaked in a sour spice stock for 3 to 4 days without their heads. This preservation used to be able to transport fish from the coast to the interior when refrigerators were still unknown. The marinade for pickling consists essentially of vinegar, water, onions, mustard seeds and onions. A useful side effect: the finest bones are simply dissolved by the brew.

The fish is used for fish rolls, as rollmops , as a dish with fried potatoes and fried eggs, and it shouldn’t be missing from the hangover breakfast .

This appetizer owes its name to the former Chancellor Otto von Bismarck. There are different stories about it:

The businessman Johann Wiechmann made long-life herring in Stralsund, which he preserved in a sour spice stock. He sent Otto von Bismarck kegs with herring and asked him to use the name.
However, after Bismarck’s death, fans named lots of dishes after him, such as the Bismarck oak, a very tasty pastry.
Since all good things come in threes: There is also the story that a Flensburg innkeeper put Bismarck herring on the menu without further ado after Bismarck had eaten exactly this fish with him. More detailed information on naming can be found on Wikipedia.

Rezept sauer eingelegte Heringe, Delikateßhering

Diese norddeutsche Spezialität ist auch unter dem Namen Bismarckhering bekannt. Hier nach einem Rezept des Fernsehkochs Kurt Drummer.
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Course: snack
Cuisine: Northern Germany
Keyword: savoury
Difficulty: Experienced
Ruhezeit: 3 days
Total Time: 1 hour 45 minutes
Servings: 10 Stück

Ingredients & Shopping list

  • 10 grüne Heringe (grün = frisch, nicht eingelegt)
  • 250 ml Wasser
  • 400 ml Weinessig
  • 200 ml Weisswein
  • 1 TL Zucker
  • 3 Zwiebeln
  • 1 Karotte
  • 2 saure Gurken
  • 6 Gewürzkörner (Piment)
  • 1 EL Senfkörner
  • 1 Lorbeerblätter
  • Salz

Preparation

  • Karotte putzen und in Scheiben schneiden. Zwiebeln schälen und halbieren.
  • Wasser mit den Gewürzen sowie Zwiebeln und Karottenscheiben aufkochen. Essig dazu geben und nochmals 5 Minuten köcheln lassen. Den Wein dazugeben und abschmecken. Alles abkühlen lassen. Der Sud muss kalt sein!
  • Die Heringe entgräten, putzen und waschen. Abtropfen lassen.
  • Den Fisch in ein Gefäß schichten und abwechselnd mit in Scheiben geschnittenen sauren Gurken belegen. Den Essigsud anschließend darüber gießen. Gut geeignet ist dafür ein Steinguttopf oder -schüssel.
  • 2 bis 3 Tage alles kühl stellen und alles durchziehen lassen.

Tips & Hints

Der Hering ist nach dieser Zeit bissfest und kann pur oder in einem Brötchen (Fischbrötchen) gegessen werden. Traditionell wird er auch mit Bratkartoffeln gereicht. TIPP: Fisch mit den marinierten Gurken, Zwiebeln und Karotten belegen

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