Dibbelabbes – potato pan

The dish Dibbelabbes or Dibbekoche is a traditional potato dish from the Saarland. Grated potatoes are stirred together with egg, spices and onions to form a mash. Everything together goes into the “dibbe”, a cast iron roaster. On the stove, fry the mixture and then turn and pick until many small crusts are formed.
Schales is prepared in the Saarland with almost the same ingredients. But this is a potato cake from the oven.
This is served with classic applesauce, stewed apples or simply a mixed salad.

The mixture can be supplemented with leek and/or smoked pancetta (dried meat)….

Dibbelabbes in der Pfannne

Rezept Dibbelabbes

Ein deftiges Kartoffelgericht.
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Total Time: 2 hours 10 minutes
Servings: 4 Personen

Ingredients & Shopping list

  • 2 kg Kartoffeln
  • 1 mittelgroßes Ei
  • 2 Zwiebeln gehackt
  • 2 EL Mehl oder Speisestärke nach Bedarf
  • 4 EL Öl

Preparation

  • Kartoffeln fein reiben und Flüssigkeit mit den Händen oder in einem Geschirrtuch ausdrücken.
  • Zwiebeln fein hacken oder reiben.
  • Kartoffelrieb und Zwiebeln mit Eiern, Salz und Pfeffer mischen. Falls der Teig zu flüssig ist, etwas Mehl dazu geben.
  • In einem Gußbräter das Öl erhitzen und die Masse eingeben. Dabei immer wieder wenden und den Teig in großen Teilen zepflücken. So bildet sich rundherum eine schöne Kruste.

Tips & Hints

Dazu serviert man wie beim Schales Apfelmus, Obstkompott oder Salat.
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