Maties
Pickled herring
The name “Matjes” for the herring, comes from the Dutch name “Maatjesharing”, this in turn from the “Maagdenharing”. This means virgin herring, which refers to the fishing season. This is because matje herring is traditionally caught in mid-May to early June, before the fish reaches sexual maturity.
Initially, the herring was only pickled in brine to preserve it. The tradition has been documented since the 14th century in the Netherlands. This technique made it transportable and brought a lot of money into the coffers of Dutch traders from the 17th century onwards.
Probably especially due to the purchase of this matje by the German Hanseatic League, the long-lasting fish also spread in the later traditional dishes along the German coasts.
In today’s Mecklenburg Vorpommern, the recipe Matjes with bacon and beans has become established for this particularly healthy fish.
Ingredients & Shopping list
- 8 Stück Matjesfilets
- 750 g frische grüne Bohnen
- 150 g durchwachsener Speck
- 1/2 Bund Bohnenkraut
- 1 EL Öl
- Pfeffer, Salz
Preparation
- Den Speck in Würfel schneiden.
- Die Bohnen putzen, waschen und in kochendem Salzwasser 15 bis 20 Minuten garen.
- Die Matjesfilets kalt abspülen und mit Küchenpapier trocken tupfen.
- Das Bohnenkraut waschen, trocken tupfen und fein hacken.
- Das Öl in einer Pfanne erhitzen und die Speckwürfel darin auslassen. Bei mittlerer bis schwacher Hitze knusprig braten.
- Die Bohnen abgießen und gut abtropfen lassen. Etwas vom Bratfett mit den Bohnen und dem Bohnenkraut mischen. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
- Die Matjes und Bohnen auf Tellern anrichten. Etwas flüssiges Fett und Speck in eine kleine Schüssel geben. Den Rest der Speckstippe über die Matjes verteilen und servieren.
Tips & Hints
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