Hessian handkaes with music
Handkäs mit Musik is a traditional and very regionally specific product from Hessen. Handkees or Handkas owes its name and size to the way it is made.
The sour milk cheese is originally formed into balls by hand, today with the help of machines.
The music with which the cheese is served is supposedly created by the sounds the cheese makes when it is marinated with onions, oil, vinegar, pepper and salt -sometimes a little cider. In other words, when oil and vinegar were served separately, the bottles were banged against each other and this sound was the music.
Today, music is the common name for the marinade that is eaten with cheese.
The cheese is eaten only with a knife cut into slices, which are eaten from the tip of the knife down. However, the slices can also be eaten on a slice of bread with the “music” (marinade).
Apple wine (Äppelwoi) or white wine is served with it.
Ingredients & Shopping list
- 3 Zwiebel
- 6 EL Weinessig
- Riesling oder Apfelwein
- 2 cl Schnaps (Korn) optional
- 6 EL Öl
- Kümmel
- Pfeffer
- Salz
- Gefäß zum einlegen
- 8 Sauermilchkäse
Preparation
- In ein gut verschließbares Gefäß die Käse abwechselnd mit Kümmel schichten.
- Den Topf anschließend mit einem Riesling befüllen bis der Käse bedeckt ist. Dazu kommt ein doppelter Korn. Das Ganze gut verschließen und für 2-5 Tage an einem kühlen Ort aufbewahren.
- Für die Musik entweder nur rohe Zwiebeln dazu servieren. Oder aus Weinessig, Öl, gehackten Zwiebeln, Pfeffer und Salz eine Marinade mischen und 2 Stunden abgedeckt mit dem Käse ziehen lassen.
Tips & Hints
Dazu reicht man Apfelwein (Äppelwoi) oder auch einen Weißwein aus Rheinhessen oder dem Rheingau, z.B. ein Riesling.
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