Lazy woman soup – Thuringian Grümpelsupp

Schnell fix und fertig

Grümpelsupp is also called lazy woman soup. A soup that does not require much time and effort. It is native to Thuringia. Grümpel are small lumps of flour made from egg, flour and salt.

It is a simple but tasty soup. In the original recipe, a meat broth is prepared from greens and meat, into which the greens and the finely chopped meat are then added. To save time, you can also use a ready-made meat stock for the Grümpelsupp.

TIP

The famous Friedrich Schiller ate Grümpelsuppe for seven months in the inn “Zum Braunen Roß” in Bauerbach, when he was a penniless guest who somehow had to pay the bill.

Thüringer Grümpelsupp in einer Schale

Rezept Grümpelsupp (Faule Weiber Suppe)

Variante: Stenhäda Grümpelsuppe. Eine schnelle einfache Suppe.
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Total Time: 30 minutes
Servings: 4 Portionen

Ingredients & Shopping list

  • 3 Tassen Mehl
  • 1 Ei
  • 1,5 l Fleischbrühe
  • Suppengrün
  • Petersilie
  • Salz

Preparation

Grümpel (Mehlbröckchen)

  • Mehl mit dem Ei und einer Prise Salz verrühren bis die Mehlbröckchen entstehen (etwa Kirschengröße).

Suppe

  • Die Fleischbrühe mit dem Suppengrün zum Kochen bringen.
  • Die Hitze reduzieren und die “Grümpel” langsam dazugeben.
  • Auf kleiner Flamme erwärmen.
  • Kurz aufkochen und noch etwas gehackte Petersilie hinzugeben.
  • Zum Verfeinern mit etwas brauner Butter ergänzen.

Tips & Hints

Die Suppe als Haupmahlzeit oder als kleinen Imbiss für zwischendurch.
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