Lazy woman soup – Thuringian Grümpelsupp
Schnell fix und fertig

Grümpelsupp is also called lazy woman soup. A soup that does not require much time and effort. It is native to Thuringia. Grümpel are small lumps of flour made from egg, flour and salt.
It is a simple but tasty soup. In the original recipe, a meat broth is prepared from greens and meat, into which the greens and the finely chopped meat are then added. To save time, you can also use a ready-made meat stock for the Grümpelsupp.
TIP
The famous Friedrich Schiller ate Grümpelsuppe for seven months in the inn “Zum Braunen Roß” in Bauerbach, when he was a penniless guest who somehow had to pay the bill.
Rezept Grümpelsupp (Faule Weiber Suppe)
Variante: Stenhäda Grümpelsuppe. Eine schnelle einfache Suppe.
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Servings: Portionen
Ingredients & Shopping list
- 3 Tassen Mehl
- 1 Ei
- 1,5 l Fleischbrühe
- Suppengrün
- Petersilie
- Salz
Preparation
Grümpel (Mehlbröckchen)
- Mehl mit dem Ei und einer Prise Salz verrühren bis die Mehlbröckchen entstehen (etwa Kirschengröße).
Suppe
- Die Fleischbrühe mit dem Suppengrün zum Kochen bringen.
- Die Hitze reduzieren und die “Grümpel” langsam dazugeben.
- Auf kleiner Flamme erwärmen.
- Kurz aufkochen und noch etwas gehackte Petersilie hinzugeben.
- Zum Verfeinern mit etwas brauner Butter ergänzen.
Tips & Hints
Die Suppe als Haupmahlzeit oder als kleinen Imbiss für zwischendurch.