Saarland Lyon meat sausage

Lyoner is one of the typical German meat sausages, produced as a boiled sausage. Besides Wiener and Bockwurst, Lyoner (usually as a sausage ring) is very popular. In the Saarland, it belongs to the traditional specialities as “Saarländische Lyoner”. It is eaten hot or cold or made into a dish like sausage salad or meat sausage pan.

The name is said to be named after the French city of Lyon, but this cannot be clearly proven.
This sausage consists of cured pork, beef, back fat and spices.
Brühwurst: The firm structure of the sausage is obtained by treating the raw meat with ice and subsequent heat treatment by scalding.

The sausage is eaten warmed up in the water bath with potatoes or dark bread or e.g. cut into small pieces as a pan dish or sausage salad.

Saarländische Lyoner Wurst

Rezept Lyoner Pfanne

Die saarländische Lyoner ist vielfältig verwendbar.
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Course: main dish, snack
Cuisine: Saarland
Keyword: savoury
Difficulty: Beginner
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 50 minutes
Servings: 4 Personen

Ingredients & Shopping list

  • 1 Ring Lyoner
  • 150 g Champignons
  • 2 Zwiebeln
  • 1 Knoblauchzehe
  • 1 große Stange Lauch
  • 2 EL Olivenöl
  • 1 Dose geschälte Tomaten 400g
  • 5 EL Tomatenmark
  • 125 ml Fleischbrühe
  • Salz, Pfeffer
  • Basilikum
  • Majoran
  • Paprikapulver
  • 2 EL Sahne

Preparation

  • Die Lyoner pellen und in Scheiben schneiden.
  • Die Pilze putzen, reinigen und in dünne Scheiben schneiden.
  • Die Zwiebeln und den Knoblauch schälen und hacken.
  • Den Lauch putzen, waschen und in Ringe schneiden.
  • Das Olivenöl in einer Pfanne erhitzen und die Lyonerscheiben darin anbraten. Zwiebeln, Knoblauch und Lauch zugeben und ca. 5 min. mitschmoren.
  • Die Tomaten aus der Dose sowie das Tomatenmark unterrühren und die Fleischbrühe dazugiessen. Gewürze und Kräuter unterrühren und alles ca.15 min. bei geringer Temperatur köcheln.
  • Die Pilze unterheben und weitere 10 min. köcheln.
  • Erneut abschmecken. Mit Sahne verfeinern.

Tips & Hints

Dazu Bratkartoffeln und einen frischen Salat reichen.
Das Rezept stammt mit freundlicher Genehmigung von SAARgudd.
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Saarländischer Lyoner (3 Stück)

Letzte Aktualisierung am 2024-03-28 / Affiliate Links. Als Amazon-Partner verdienen wir an qualifizierten Verkäufen. / Bilder von der Amazon Product Advertising API

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