Meißner Fummel pastry

This pastry is deceptive with its appearance: Meissner Fummel are hollow dumplings and therefore very fragile. They are made of a sweet wafer dough. Two sheets of dough are placed on top of each other, baked and the result is this traditional pastry.

How it actually works is a well-kept family recipe that has been made since the 14th century.

Hollow pastry Meißner Fummel from the inside
This is what the Meissen Fummel looks like from the inside.

“The following story has been handed down about the origin of the Meissen Fummel: It is said that a courier of the Elector of Saxony regularly travelled between Dresden and Meissen. The courier enjoyed a sip of Meissen wine on the way, but it did not agree with it during his ride. The Elector then ordered the bakers’ guild in Meissen to produce a slightly fragile pastry. After his visit to Meissen, the courier had to present this to the Elector in an intact state.” Quote: Confectionery Ziegler

Meissenr Fummel ein Oblatengebäck

Rezept Meißner Fummel

Ein Oblaten Gebäck. Innen hohl und daher sehr zerbrechlich. Hier ist Fingerspitzengefühl gefragt.
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Course: pastries
Cuisine: Saxony
Keyword: sweet
Difficulty: Experienced
Prep Time: 25 minutes
Cook Time: 3 minutes
Total Time: 30 minutes
Servings: 1 Stück

Ingredients & Shopping list

  • 50 g Margarine oder Butter
  • 1 Eigelb
  • 100 g Mehl
  • 1 Prise Zucker
  • Salz
  • 1 Strohhalm das ist kein Scherz

Preparation

  • Mehl auf eine Arbeitsfläche geben, mit Zucker und Salz gut mischen und danach die Butter dazu geben.
  • Den Teig ca. 10 Minuten gut verkneten, so das er am Ende elastisch ist.
  • Den Teig hauchdünn ausrollen.
  • Eine Hälfte mit Eigelb bestreichen und die andere Hälfte darüberschlagen. Den Rand gut andrücken und das Teigstück auf die andere Seite drehen. Alles am besten schon auf einem Backblech mit Backpapier platzieren.
  • Nun kommt der Strohhalm zum Einsatz: Die obere Teighälfte mit dem Strohhalm anstechen und leicht aufblasen.
  • Danach die Teigtasche in den auf 240 Grad vorgeheizten Backofen schieben und 3 Minuten backen.

Tips & Hints

Hinweis: Die Fotos wurden von einem beim Fachmann hergestellten Fummel gemacht.
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