New Year’s Eve carp, carp blue

New Year’s Eve carp is traditionally served on the table on New Year’s Eve. The preparation is variable: carp blue, baked or “en matelote” (sailor style).
Why it’s not salmon? One can only speculate and believe in the supernatural. The scales of a New Year’s Eve carp are said to bring good luck and money in the new year if you keep them in your wallet.

Silvesterkarpfen, Karpfen blau auf einem Teller angerichtet

Rezept Silvesterkarpfen. Karpfen blau

Karpfen blau ist ein traditionelles Essen zu Silvester.
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Course: holiday dish, main dish
Cuisine: Germany
Keyword: savoury
Difficulty: Experienced
Total Time: 1 hour
Servings: 2 Personen

Ingredients & Shopping list

  • 1 Karpfen 1- 1,5 kg
  • Salz
  • Essig
  • 1 Zwiebel ganz
  • Butter
  • geriebener Meerrettich

Preparation

  • Den Karpfen vorsichtig ausnehmen, damit die Schleimschicht nicht zerstört wird.
  • Den Fisch waschen und mit kochendem Essig übergießen. 15 Minuten stehen lassen.
  • In einem Topf Salzwasser zum Kochen bringen. Den Karpfen zusammen mit einer Zwiebel hinein geben und ca. 15 Minuten leicht köcheln lassen.

Tips & Hints

Nach der Garzeit den Karpfen aus dem Wasser nehmen, kurz abtropfen lassen und auf einer Servierplatte zusammen mit zerlassener Butter und geriebenem Meerrettich servieren.

And what do you drink with that?

“Maledictus piscis in tertia aqua” – “Damn the fish in the third water”. At least that’s what the ancient Latins said. Meant is the drink to the fish. First it floats in the sea, then it boils in the water, and then it shouldn’t be eaten with a glass of water to accompany it.

TIP

A wine such as Riesling or Müller-Thurgau or a Grüner Veltiner from Austria is suitable as a drink.

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Letzte Aktualisierung am 2022-10-04 / Affiliate Links. Als Amazon-Partner verdienen wir an qualifizierten Verkäufen. / Bilder von der Amazon Product Advertising API

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