Rhubarb compote

Rhubarb is a vegetable, not a fruit. Even though the popular stalks are mostly processed like fruit, the rhubarb is a knotweed and therefore a vegetable. It contains a lot of fruit acid and is therefore always prepared in combination with sugar. There are green- and red-stemmed varieties, with the red-stemmed ones containing less acid.
Geschält und in Stücke geschnitten wird der Rahbaber zu Kompott, Deeserts, Sirup, Saft oder als Kuchenbelag verarbeitet.

TIP
The last date for harvesting is around St. John’s Day (Johanni), i.e. on 24 June. Then the contained oxalic acid increases strongly and it is recommended not to eat rhubarb harvested after that.
Rezept Rhababerkompott
Ingredients & Shopping list
- 750 g Rhababer
- 200 g Zucker
- 1 Stück Zimt
- etwas abgeriebene Zitronenschale oder Zitronenschalenaroma von Bio-Zitronen
- 1 Tasse Wasser oder Weißwein
Preparation
- Rhababer schälen und die Stängel in kurze Stücke schneiden.
- Zucker, Wasser und Gewürze zum Kochen bringen.
- Die Rhababerstückchen hinein geben und alles 2 mal kurz aufkochen.
- Das Kompott etwas auskühlen lassen, in eine Schüssel geben und ganz kalt werden lassen.
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