Schales – a potato dish

In the Saarland, Schales as well as Dibbelabbes are an integral part of every kitchen. Both dishes have almost the same ingredients, but are prepared differently. Schales is placed in a cast-iron roaster in the oven until the dough forms a brown crust on the bottom. Dibbelabbes is prepared on the stove, but also in a cast iron pot or roaster.

If you don’t want to wait 2 hours for the Schales dish, you can also prepare the dough in small cakes in the pan.
Served with applesauce, stewed fruit or salad.

Schales mit Apfelmus und Salat
As a quick dish from the pan

Schales aus dem Ofen mit Salat

Rezept Schales

Ein Ofengericht das auch in kleinen Teilen in der Pfanne zubereitet werden kann.
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Course: main dish
Cuisine: Saarland
Keyword: savoury
Difficulty: Beginner
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 2 hours
Total Time: 2 hours 20 minutes
Servings: 6 Personen

Ingredients & Shopping list

  • 2 kg große Kartoffeln
  • 250 g Dürrfleisch (geräucherter, durchwachsener Bauchspeck)
  • 2 Stangen Lauch
  • 1 mittelgroßes Ei
  • 2 Salz, Pfeffer

Preparation

  • Kartoffeln fein reiben und Flüssigkeit mit den Händen oder in einem Geschirrtuch ausdrücken.
  • Das Lauch fein hacken.
  • Kartoffelrieb mit Lauch und Ei mischen. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Soll der Teig etwas fester werden 1 EL Mehl dazu geben.
  • Den Bauchspeck klein würfeln.
  • In einer für den Ofen geeigneten Pfanne den Bauchspeck auslassen. Die Kartoffelmasse dazu geben und alles im Ofen bei vorgeheizten 200°C 2 Studen knusprig backen.

Tips & Hints

Tipp: Den rohen Teig als kleine Kuchen in der Pfanne ausbacken. Das gibt Grumbeerkiechelcher
Dazu serviert man Apfelmus, Obstkompott oder Salat.
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