Spreewald gherkins

Soil conditions and climate have been crucial to the successful cultivation of cucumbers in the Spreewald since the 16th century. To preserve the cucumbers until the next harvest, they were first placed in brine in large beech and oak barrels. Later taken out, watered and put in a spice brine. In the course of the centuries different recipes developed – each farmer family has its own. A distinction is made between gherkins, pickled gherkins, mustard gherkins and pickled gherkins.

With the recipes presented here, you can easily try it out yourself at home with a clay gardening pot (also available at garden or hardware stores).

Frische Gewürzgurken

Rezept Gewürzgurken

Ein Rezept aus dem Spreewaldort Neuzauche. Sehr einfach und sehr lecker.
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Course: snack
Cuisine: Brandenburg, Spreewald
Keyword: savoury
Difficulty: Experienced
Total Time: 1 hour 30 minutes
Servings: 1 5l Gärtopf

Ingredients & Shopping list

  • 2,5 kg Einlegegurken
  • 3/8 l Weinessig
  • 20 Pfefferkörner
  • 30 g Bohnenkraut
  • 30 g frischer Meerettich
  • 1 1/2 l Wasser
  • 30 g Senfkörner
  • 30 g Dill
  • 20 Pimentkörner
  • 3 EL Salz
  • 2 rote Zwiebeln
  • 6 EL Zucker
  • 5 Liter Steinguttopf zum Einlegen

Preparation

  • Die Einlegegurken gründlich waschen, abspülen, abtrocknen und mit einer Nadel mehrfach einstechen (sticheln).
  • Gurken, Zwiebelringe, Dill, Bohnenkraut und Meerettich in einem Steintopf einschichten.
  • Übrige Gewürze mit dem Wasser aufkochen, abkühlen lassen und über die Gurken gießen.
  • Die gewässerten Steingut-Ringe auf die Gurken und das Wasser legen. Den Denkel darüber stülpen. Den Wasserring am Topf mit abgekochten, ausgekühltem Wasser füllen. Damit wird die Luft vom Gärtopf fern gehalten.

Tips & Hints

2-3 Tage ziehen lassen. Den Gärtopf möglichst kühl stellen.

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The recipes are courtesy of the book “Original Spreewälder Gurkenrezepte” by Karl-Heinz Starick from Lehde.

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