Teltower turnip
Eine Brandenburger Delikatesse

Teltower Rübchen: Not far from Berlin (in the federal state of Brandenburg) there is a place and a region of the same name: Teltow. Here in the Märkische Sand, the small white turnip was already cultivated 300 years ago (as a poor man’s food).
Later, privy councillor Goethe and also the French court appreciated the approx. 5 cm long delicacy from the sand of the Mark Brandenburg. Classically prepared, the small tubers are fried in sugar caramelized with butter and deglazed with meat broth.
The fine root vegetable is offered seasonally: Sowing takes place in August, harvesting is from October.
Rezept Teltower Rübchen
Diese Rübchen sind eine Brandenburger Spezialität. Sehr gut geeignet als Beilage.
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Servings: Portionen
Ingredients & Shopping list
- 500 g Teltower Rüben
- 250 ml Fleischbrühe
- 50 g Butter
- 1 EL Zucker
- 1 EL Mehl
- Pfeffer
- Salz
Preparation
- Die Rübchen schälen, kleine halbieren, größere vierteln.
- Den Zucker im Topf schmelzen lassen. Wenn er schön braun ist, den Topf vom Herd nehmen und die Butter dazu geben.
- Ist der Zucker aufgelöst, Topf wieder auf den Herd stellen, die Rüben dazugeben und ebenfalls bräunen lassen.
- Dann mit Mehl bestäuben und mit der Brühe ablöschen,
- 15-20 Minuten köcheln lassen.
- Zum Schluss mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Tips & Hints
Passt gut zu markanten Fleisch-Hauptgängen