Weimar onion market bread
The onion market bread is a specialty from Weimar. The onion market has been held here every year on the 2nd weekend in October in Thuringia for over 360 years. Also known as the Zippelmarkt. The onion (zippel), which can be found in many Thuringian dishes, is celebrated.
Vendors tie onions into sophisticated onion braids, which visitors often buy as decorations. In addition to the classic Thuringian onion cake , there is also a specialty on this market: onion market bread.
A toasted slice of farmer’s bread is baked with a mixture of onions, bacon, leek, cheese and spices. It is quick and easy to prepare. With the following recipe you can prepare this hearty snack at home.
The recipe is courtesy of the Thuringian chef Herbert Frauenberger .
Rezept Zwiebelmarktbrot aus Weimar
Ingredients & Shopping list
- 150 g durchwachsener Speck
- 50 g Speiseöl
- 300 g Zwiebeln
- 150 g Porree
- 1 zerriebene Knoblauchzehe
- 1 Bund Schnittlauch
- 150 g Reibekäse Edamer oder Gouda
- 2 Eier
- 4 Scheiben frisches Bauernbrot
- Salz Pfeffer, Muskat, Kümmel
Preparation
- Zwiebel und Porree putzen. Zwiebeln in Streifen und den Porree in Ringe schneiden.
- Den Magerspeck würfeln und im erhitzten Speiseöl auslassen. Porree und Zwiebeln dazu geben und gut anschwitzen. Knoblauch und Schnittlauchröllchen dazu geben.
- Allles erkalten lassen.
- In der Zwischenzeit den Käse reiben. Die Eier verschlagen und mit den Gewürzen verrühren. In die erkaltete Masse geben und alles gleichmäßig verrühren.
- Die Brotscheiben leich toasten und gleichmäßig mit der Masse bestreichen.
- Im Grill knusprig überbacken.
Tips & Hints
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